Mladi stručnjak brčanskog premijerligaša, nakon važnog trijumfa u Živinicama a uslijed teške situacije u kojoj se klub nalazi, govorio je za Sportal.ba.

Rukometni klub Lokomotiva nalazi se u teškoj situaciji. Određeni finansijski problemi prouzrokovali su poteškoće za brčanskog premijerligaša koji ipak odlučno radi na korigovanju neželjene situacije u kojoj se klub nalazi. Protekle večeri, izabranici Šarenca slavili su u Živinicama i makar na kratko popravili atmosferu u brčanskom rukometnom podnevlju.

Trijumf protiv Konjuha u okviru zaostslog susreta VI kola Premijer lige, rezultatom 26:28, ulijeva nadu mladom stručnjaku da će Lokomotiva u nastavku prekinuti rezultatske oscilacije koje je tim pružao tokom dosadašnjeg dijela šampionata. Trenutno su sedmoplasiran tim elitnog ranga takmičenja sa 9 osvojenih bodova.

Imali smo određenih kadrovskih problema koji su se odrazili na igru protiv Izviđača, koji je svakako jedan od najsnažnijih timova u Bosni i Hercegovini. Naši momci u prethodnom susretu protiv Konjuha, pokazali su značajan karakter i uspjeli smo ostvariti, za neke, iznenađujuću pobjedu u Živinicama.

Objašnjava šef stručnog štaba Lokomotive.

Problematika u klubu, uslovila je sporazumne raskide ugovora nekoliko značajnih pojedinaca u sastavu Lokomotive. Lokose su napustili iskusni bek Spasoje Pekić i fanatično borbeni pivot Goran Ristović. Kapiten, Aleksandar Đurkić takođe više nije član sastava Lokomotive.

Svako od pojedinaca na odlasku ima svoje razloge napuštanja ekipe. Određene nesuglasice sastavni su dio sporta a mi smo u poslednjem meču uspjeli sve da prebrodimo. Vidjećemo kako će se odvijati situacija u budućnosti.

Dodaje Šarenac.

Novonastala situacija, mladom stručnjaku pruža priliku da ukaže šansu i mlađim igračima. Lokomotiva sada mora pokazati spremnost i sposobnost da prebrodi težak period.

Akcenat će u budućnosti biti na omladinskom pogonu, odnosno rukometašima koji su potekli u rukometnom klubu Lokomotiva. Šarenac smatra da se, generalno, u brčanskom sportu mora više pažnje posvetiti mlađim kategorijama.

Razlog stagnacije brčanskog sporta leži u ne baš sjajnom radu sa omladincima. Potrebno je staviti fokus na važnost angažovanja u sportu svih onih koji u ranoj dobi pokazuju afinitete ka sportu. Trebalo bi se pozabaviti radom omladinskih pogona koji svakako treba da sprovode stručna lica. Naravno, svjesno smo da finansije, nažalost, diktiraju mnogo toga u današnjem društvu.

Šarenac je uprkos raznim nedaćama zadovoljan dosadašnjim rezultatima Lokosa. Brčaci svoj premijerligaški maraton, nadolazećeg vikenda, nastavljaju u Donjem Vakufu, protiv domaće Sloge.

Ostvarili smo nekoliko značajnih pobjeda na teškim gostovanjima u ovoj sezoni. Vjerujem da možemo nastaviti u istom ritmu. Siguran sam, da baš kao i domaći igrači prvenstveno, želimo da prebrodimo situaciju u kojoj se nalazimo. Ostaje nada da uprava kluba može to da učini i da se u budućnosti fokusiramo isključivo na rukometnu igru.

Zaključio je Goran Šarenac.

Sportal.ba